Надрукувати

За сприяння кафедри  практики німецької і французької мов факультету іноземної філології  РДГУ восьмеро студентів факультету, з яких п’ятеро  студентів, а саме: Сьомик Ірина, Мандзій Вікторія, Тижук Тетяна, Шевчик Андрій та Черемісін Максим з 29.01 по 01.03. 2019 року взяли участь у Міжнародному Референдаріаті, який передбачав підготовку та проходження педагогічного стажування у гімназіях та школах м. Любек Німеччина. Троє студентів Гапонюк Олеся, Шпотак Орися та Поліщук Анна проходили стажування у м. Фленсбург (Німеччина)  з 13 лютого по 15 березня 2019 року. Участь у Міні-Референдаріаті стала можливою за підтримки членів Ротарі Клубу м. Любек Німеччина. Куратор Проекту – доцент кафедри практики німецької і французької мов Джава Н. А.

Студенти були розподілені між навчальними закладами і мали можливість не лише спостерігати за навчальним процесом, а й взяти участь у ньому. Проект передбачав методичні семінари, педагогічну практику, а також різноманітні екскурсії Федеральною Землею Сілезія-Гольштайн, відвідування занять з німецької мови в гімназіях та проведення власних і, звісно ж, обмін думками і враженнями. Як і в багатьох європейських країнах, професійна підготовка вчителів у Німеччині складається з двох етапів: теоретичного (навчання) та практичного (референдаріату), без якого не можна отримати допуск до педагогічної роботи.

«Це були незабутні дні. Досвід, який я отримала, неоціненний! Я б залюбки повернулася туди назад! Я вдячна нашому університету за цю можливість!»     

«Мені випала можливість взяти участь у проекті «Mini-Referendаriat» від Deutsche Auslandsgesellschaft, який тривав з 29.01.-01.03.2019. Надзвичайно насичена і повна емоцій та  досвіду програма, завдяки якій нам вдалося пройти педагогічну практику у німецьких гімназіях і отримати сертифікати Європейського зразка.»

«Міні-Референдаріат дав змогу взяти участь у навчальному процесі в німецькій школі, спробувати себе в ролі вчителя. Ми дізнались про нові методи роботи з учнями, якими поділимось з колегами в університеті, і обов’язково будемо впроваджувати їх на уроках в майбутньому. Знайомство з країною, мову якої я вивчаю, було надзвичайно важливим для мене як для вчителя, адже урок іноземної мови – це не лише вивчення граматичних правил, лексики, розмовної мови, а й ознайомлення учнів з традиціями, культурою, життям у цій країні.»

«Це була дійсно чудова програма, дуже насичена, добре організована та різнобічна. Справді, поєднати екскурсії, практику в школах, семінари, вечори  та інші види діяльності - певно непроста задача, але ми з успіхом це все пройшли та виклались на максимум.

Можна з впевненістю говорити про період ДО та ПІСЛЯ цієї поїздки і які зміни відбулись у нас. Суцільно позитивні. Я особисто став ширше мислити, став більш вмотивованим та й взагалі змінив свій погляд на багато речей. 

Я дякую усім, хто причетний до організації цієї поїздки та за надану можливість.»

«Я дуже рада, що мала можливість пройти практику і отримати неоціненні знання та досвід у школі м. Любек. Це було незабутньо. Дякую всім за можливість познайомитися ближче з життям та роботою вчителя у Німеччині.» 

«Я проходила практику у Goethe-Schule у місті Фленсбург. Дуже вдячна університету за таку можливість отримати неймовірний досвід, найяскравіші враження та нові знання».     

«Участь у міні-референдаріаті дала мені можливість побачити шкільну систему по-новому. Я спостерігала за новими методиками навчання, які є не тільки дієвим, але й цікавими для дітей. Я дуже рада, що мені випала можливість спостерігати за вчителями в німецьких школах, та провести власні уроки. Протягом практики всі учасники мали досить цікаві і корисні семінари. Дякую кафедрі та викладачам за наданий шанс проявити себе як вчителя».  

«Це чудовий шанс отримати безцінний досвід та незабутні враження. Я дуже вдячна університету за таку прекрасну можливість. В майбутньому сподіваюсь використовувати по максиму весь набутий досвід!»

Студенти висловлюють щиру подяку: “Ми неймовірно вдячні Факультету іноземної філології РДГУ в особі декана, проф. Ніколайчук Г.І., викладачам кафедри практики німецької і французької мов: завідуючій  кафедрою доц. Середюк Л.А. та керівнику проекту «Міні-Референдаріат» доц. Джаві Н.А. за надану нам можливість відкрити для нас нові горизонти у нашій майбутній професії, покращити своє володіння німецькою мовою, удосконалити наші педагогічні навички та побачити повсякденне життя німців”.