Надрукувати

Студенти напряму підготовки «музично-педагогічна освіта» Інституту мистецтв РДГУ продемонстрували володіння різноманітними прийомами роботи з музично-педагогічним репертуаром, власну творчість у створенні пісень та музично-сценічних інтерпретацій.

Перший пісенний тур був присвячений творчості сучасної української композиторки, поетеси, що багато пише пісень для дітей та молоді Ользі Пенюк-Водоніс. Вона понад 40 років викладає в Сокальській дитячій школі мистецтв імені В. Матюка, очолює відділ теорії і хорового співу. Створила понад 300 пісень. Твори виконуються на дитячих пісенних фестивалях в Україні, Австралії, Америці, Італії, Канаді, Казахстані, Польщі. Вийшли друком 7 збірок її пісень та 2 поетичні збірки. Студенти виконали пісні «Любімо Україну!», «Країна дитинства», «Хмаринка» та «Рідна мово» з пісенної збірки «Країна Дитинства».

Другий композиторський тур дав змогу студентам випробувати себе у ролі композиторів. Усім студентським групам був запропонований вірш О. Лободи «Місяці року». А на святі-конкурсі присутні могли оцінити мелодичну та ритмічну оригінальність пісень композиторів-виконавців Дарини Мельничук, Іллі Кубая, Мар’яни Гнатюк, Мирослави Коток, Іванни Кирик, Максима Прокопченка.

Інструментальний тур свята-конкурсу був найкреативнішим! Адже потрібно було створити нові, неіснуючі до цього «музичні інструменти», вигадати композицію для їх використання та представити її. Основою композиції стала українська народна пісня-забавка «Печу, печу хлібчик».

Пісня прозвучала у супроводі елементарних музичних інструментів, виготовлених на основі пластикових пляшок. Пляшки стали і маракасами, і барабанами, і джембе, і клавесами… А ритмічно-композиційна довершеність композицій викликала інтелектуальне та емоційне захоплення!

Театральний етап свята-конкурсу продемонстрував не лише виконавську, але й акторську майстерність студентів, оригінальність драматичної інтерпретації пісень – педагогічного репертуару з підручників «Мистецтво» для 1-2 класів Нової української школи. Були розіграні інсценізації пісень «А ми любимо читати», муз. О. Янушкевич, сл. М. Ясакової, «Пісня про зарядку», муз. О. Янушкевич, сл. М. Ясакової, «Папуга-мандрівник», сл. і муз. З. Еманової, «Веселі нотки», сл. і муз. І. Танчака.

Останній етап конкурсу – пластичний – показав, як інструмент під назвою «тіло» може виконувати академічну музику. Цьогоріч студенти представили пластичні реалізації «Музики на воді» Георга Фрідріха Генделя. Прозвучали та «стали видимими» 5 номерів з сюїти: Контре данс, Сарабанда, Аля хорнпайп, Анданте.

Компетентне журі під головуванням О. П. Крусь визначило переможців кожного етапу, переможців в окремих номінаціях: кращий соліст-виконавець, кращі композитори та найкраще виконання авторської пісні (Ілля Кубай, Мар’яна Гнатюк, Мирослава Коток), кращий концертмейстер (Анна Ярмольчик), краща акторська робота (Пацула Марія), кращий сценічний костюм (Медецька Юлія), кращий соліст (Максим Прокопченко) та переможців свята – групу студентів 4 курсу.

Хочеться відмітити особливу згуртованість, професіоналізм та захопленість власною справою усіх студентів, які подарували усім таке свято музики і творчості!

Кафедра історії, теорії музики та методики музичного виховання забезпечила створення умов для професійної самореалізації студентів та творчої атмосфери Музично-педагогічного свята-конкурсу. Керівник творчого проекту - доцент кафедри, кандидат педагогічних наук О. О. Гумінська.