Надрукувати

Пошук джерел позабюджетного фінансуван­ня - актуальна проблема для сфери вищої освіти України. Особливої уваги в Україні заслуговують благодійні фонди і організації, що на конкурсних засадах фінансують певні проєкти або програми. Українські фахівці досить активно бе­руть участь у виборюванні грантів Міжнародного фо­нду “Відродження”, звертаються до “ІRЕХ”. Лише за останні роки Україна приєдналася до цілої низки європейських програм. Це – Горизонт – 2020, COSME, Креативна Європа, U – lead з Європою і безліч інших програм та фондів, за допомогою яких  можна отримати фінансування для реалізації освітніх ідей. Принципова особливість роботи з такими ресурсами полягає у тому, що для отримання фінансування слід навчитися писати та реалізовувати проекти за європейською методологією.
Необхідно грамотно обґрунтувати ідею проекту, написати та розмістити проектну заявку на порталі учасника. Знайти партнерів проекту в інших країнах. Зібрати професійну і зацікавлену у втіленні ідеї команду. Правильно звітувати за витрачені кошти, досягаючи проміжних цілей та мети усього проекту. Забезпечити життєздатність проекту після завершення фінансування. . Таке вміння формується поступово. Важливо оволоді­ти “наукою” і “мистецтвом” писати проєкти. Це особ­ливий жанр, якому треба вчитися. Тому дуже вели­кою популярністю у світі користуються спеціальні тренінги, під час яких фахівців вчать, як треба писа­ти проєкти, в чому полягають особливості цього жанру.

Так, нашим колегам, проф.Колупаєвій Т.Є. та доц.Білоус Т.М. пощастило прийняти участь у тренінгу  «Написання проектів. Фонди ЄС» – як базовому освітньому проєкті з низки продуктів фундації Центральноєвропейська Академія Навчань та Сертифікації (CEASC) у сфері євроінтеграції. За останні роки його відвідали близько тисячі осіб. Випускники тренінгу реалізують десятки підтриманих міжнародними донорами проектів, ініціюють створення інституцій оточення бізнесу і регіонального розвитку, надають консалтингові послуги.

Тренер: Микола Смолінський – президент CEASC, консультант з написання проектів до Європейських фондів, фахівець з євроінтеграції, бізнес-тренер

Учасники тренінгу  «Написання проектів. Фонди ЄС» були ознайомлені з особливостями розробки проєктних ідей та підготовки проєктних пропозицій для залучення фінансування проєктів від фондів ЄС та донорів, що присутні в Україні.

Тема реалізації проектів за кошти зарубіжних та вітчизняних донорів – щораз актуальніша для українських ЗВО.

Тому, враховуючи обмеженість бюджетних коштів, важливим напрямком роботи у ЗВО повинна стати робота спрямована на пошук позабюджетних джерел фінансування з міжнародних фондів, програм та грантів.

А президент CEASC Микола Смолінський  обіцяв найближчим часом відвідати РДГУ.             

Колупаєва Т.Є.