Надрукувати

В РДГУ представили систему антиплагіату рекомендовану для використання Міністерством освіти і науки України

25 лютого в приміщенні актового залу Рівненського державного гуманітарного університету  відбулася зустріч з представником компанії «Plagiat.pl» Максимом Маєвським. У рамках заходу шановний гість представив  систему «StrikePlagiarism.com»,  яка з 2002 року активно займається зміною ставлення до академічного плагіату і розробкою технологічних, правових і процедурних контрзаходів. Компанія  працює в 20 країнах світу та охоплює понад 500 закладів вищої освіти.

За словами директора з розвитку бізнесу компанії в Україні Максима Маєвського, сервіс єдиний на території нашої держави, який індексує не лише наукові журнали, які публікуються в SCOPUS, а й репозиторії ЗВО-партнерів, що дозволяє перевіряти як відкриті, так і закриті джерела інформації. А це на сьогоднішній день більше 80-ти університетів країни.

Антиплагіатна система сама по собі не показує плагіат в тексті. Вона лише надає певну карту з запозиченнями і є допоміжним інструментом для ідентифікації академічного плагіату.

З 1 березня ця система діятиме в нашому університеті. Детальні інструкції про роботу з системою отримають всі кафедри РДГУ. Адміністратором системи буде секретар ректора Христина Туркова, а експертом – доцент кафедри політичних наук Ірина Андрощук, які пройшли навчання та можуть працювати з системою та аналізувати звіти.    

- Ця система використовується в ЗВО Європеського Союзу, а також має найвищі стандарти якості управління навчальними процесами, -зауважила модераторка зустрічі помічник ректора РДГУ Олександра Романенко. -  Як Ви сьогодні самі почули, система є допоміжним методом визначення плагіату, вказує на проблемні місця у роботі, що дозволяє завчасно їх виправити.

За інформацією розробників програми, система виявлення плагіату здатна розпізнавати більше 200 мов. Алгоритм розроблений для запобігання різним типам маніпуляцій з текстом: штучні інтервали, мікропробіли, білі знаки, заміна схожими буквами з іншого алфавіту. Всі спроби маніпуляцій відображаються в звіті подібності. Алгоритм також ідентифікує запозичення в перефразуванні.

Детальніше про систему «StrikePlagiarism.com» можна дізнатися за посиланням https://strikeplagiarism.com/en/.

Для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів магістр та бакалавр – 3 березня 2020 року буде проведений семінар з академічної доброчесності.  Семінар розпочнеться

 3 березня о 14:20 у актовій залі за адресою Пластова 31.