Надрукувати

Понад півтисячі представників мистецької освіти України 27-28 травня 2022 року взяли участь у І-му відкритому дайджест-семінарі «Сучасні комунікативні практики в мистецько-освітньому просторі». Попри складності воєнного часу до віртуального спілкування долучилися вчителі та науково-педагогічні працівники з усіх областей України!!! Сьогодні освітяни, поряд із ЗСУ, суцільним фронтом постали проти здичавілого ворога, перемогти якого необхідно як на території нашої держави, так і на інформаційно-культурному  полі. Територія Духу повинна бути ясною і стійкою, щоб сприяти успішним діям української армії.

Дайджест-семінар показав наскільки монолітна Україна у боротьбі з агресором, а мистецтво – це потужна зброя, яка здатна на необмежені відстані точно влучати у ціль. Лише важливо, щоб художніми засобами коригували ті, хто прагне миру і процвітання людства. На таких засадах ґрунтується українська школа, забезпечуючи формування вільної і творчо активної особистості. Певна річ, саме конкретні справи допомагають реалізувати вітчизняні освітні стратегії.

Про них і йшла мова у вітальних словах директора Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», кандидата педагогічних наук Савчука Петра Несторовича та директора Інституту мистецтв РДГУ, доктора педагогічних наук, професора Ярослава Васильовича Сверлюка. Керівники навчальних закладів, які стали організаторами дайджест-семінару наголосили, що вторгнення в Україну окупантів ще більше консолідувало наше суспільство, а освітянську спільноту згуртувало разом тримати оборону національних інтересів у гуманітарному секторі.

Програма дайджест-семінару була змістовно насиченою і різноплановою. Доповіді спікерів і виступи запрошених гостей унаочнили невичерпні інтелектуально-творчі ресурси України. Магістральною лінію обговорення стала практика спільних творчо-наукових заходів у рамках Всеукраїнського мистецького івент-проєкту «Музичні мандри». Виявилось, що освітню ініціативу, започатковану кандидатом педагогічних наук Іриною Анатолівною Дікун, ще далеко до війни охоче підтримали навчальні та культурно-мистецькі заклади з різних областей України. Інститут мистецтв РДГУ став одним із флагманів мистецько-освітнього об’єднання, яке здійснює вкрай важливу діяльність – залучення творчої молоді до вивчення і популяризації вітчизняної культурної спадщини в регіональному контексті. 

Серед спікерів науково-методичного заходу Рівненщину презентували доценти кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання – кандидат педагогічних наук Гумінська Оксана Олексіївна та кандидат мистецтвознавства Прокопович Тетяна Юріївна, старший викладач кафедри івент-індустрій, культурології і музеєзнавства Глущук Оксана Георгіївна.

Якраз за підсумками науково-творчого проєкту «Небо над Україною: МВЛ-180 на варті», звершеного цьогорічною весною в Інституті мистецтв РДГУ, організатори запросили до творчого діалогу іменитих гостей – диригентку польського камерного хору «Portamento» Божену Магдалену Мрузек, лауреатку міжнародних конкурсів, піаністку Анастасію Толстоног, заслуженого діяча мистецтв України, композитора і диригента Миколу Віталійовича Лисенка (молодший). Зустріч із митцями України та Польщі зарядила учасників заходу позитивними емоціями, які особливо цінні в тривожний і важкий час війни.

Чотиригодинний дайджест-семінар запевнив, що поки наші воїни звільняють українську землю від ворога, освітяни впроваджують дієві форми використання мистецького арсеналу для зміцнення національної безпеки незалежної і вільної держави.

Тетяна Прокопович