Надрукувати

Коли душа німіє від болю за обірване війною життя синів і дочок України, її лікує молитва, слово, духовна пісня.

9 квітня 2023 року, у Вербну неділю, рівняни, гості міста та парафіяни Української греко-католицької церкви в соборі святого Миколая Чудотворця мали можливість насолодитись виступом Камерного хору «Лукаш», художній керівник та диригент – Заслужений діяч мистецтв України Галина Івченко. Присутні вкотре переконались, що у співі мистецького колективу є зцілююча енергія для душі людської.

Перше відділення відкрили пророчим Шевченковим словом у виконанні студента другого курсу кафедри театральної режисури художньо-педагогічного факультету РДГУ Сергія Аранчія.  У його виконанні прозвучали вірші «Свою Україну любіть», «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм…».

Єдналась пісня із словом і камерний хор «Лукаш» наповнював намолену духовність храму своїм виконанням «Отче наш», «Смірітесь, молітесь», «Благослови, душе моя, Господа».

Про стражденну хресну дорогу, яку проходив Ісус, артисти хору розповіли у другому відділенні концерту кантатою Мирона Дацка «Сім слів Христових». Такий шлях нині проходить наша непереможна Україна. Солісти: Катерина Панасюк та Артур Пучков. Концертмейстер – Інна Тарчинська.

Жертвуючи свою спільну молитву, жертвуючи свої щирі думки та серця, разом з головними виконавцями кантати, рівняни та віряни зверталися до Господа у єдиній мрії – перемоги над ненависним ворогом і як зазначено в кантаті, що віршовано читала ведуча Тетяна Сокіл:

Увесь пронизаний стражданням,

Прибитий твердо до христа:

Що скажеш, Боже, на прощання,

Що вимовлять твої вуста?

Єдналася в молитві мати

І не схитнувся в вірі храм,

Хоча душа була розп’ята –

Вона прощала ворогам!

«Молімося за спасіння нашої України! Прагнім до кращого, до світлого, до доброго!

Воскрес Господь - Воскресне Україна!» - підсумувала своїм словом Галина Івченко і благодатна мелодія Духовного Гімну українців наповнила душу кожного з присутніх у храмі: «Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни»!

Усі присутні в єднанні з артистами звернулися до Всевишнього у спільній мрії та молитві.

Посилання на відео із концерту: https://www.facebook.com/100002677625289/videos/1812345469151927/

Тетяна Сокіл