Надрукувати

Зазвичай у серпні освітяни підбивають підсумки минулого навчального року та вибудовують плани на новий. З цією метою 19 серпня у м. Києві було проведено Всеукраїнський серпневий форум «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху», який відбувся у UNIT.City – першому інноваційному парку в Україні. Місце, де створюється екосистема та інфраструктура для розвитку бізнесу в сфері високих технологій та креативних індустрій.

У заході взяли участь Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Голова Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народні депутати – члени Комітету, заступники голів обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівники закладів післядипломної педагогічної освіти, ректори педагогічних університетів, керівники управлінь Державної служби якості освіти в регіонах, представники громадських організацій та учнівського самоврядування. Відкриваючи захід, Міністр Сергій Шкарлет передав вітальне Послання Президента України Володимира Зеленського учасникам та організаторам   форуму.

«Саме в галузі освіти і формується майбутнє нашої держави. Всі ці 30 років незалежності саме ви створювали той базис, який дозволяє сьогодні Україні бути незалежною, успішною і робити ті корисні речі, які виведуть нашу державу на абсолютно новий рівень», – зазначив Дмитро Разумков, звертаючись до освітян-учасників форуму.

У своєму виступі Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет акцентував увагу на розвитку людського капіталу як місії освіти, а також окреслив основні події в освітньому просторі впродовж 30 років:

Присутні на форумі відмітили, що особливу увагу Міністр Сергій Шкарлет звернув на систему роботи з обдарованою молоддю, її підтримку та розвиток.

Освіта без бар’єрів, важливість законодавчого та фінансового фундаменту для впровадження освітніх реформ, підготовка конкурентоспроможної у майбутньому людини. Ці теми обговорили під час панельної дискусії «Співпраця з міжнародними партнерами “Нові горизонти міжнародного співробітництва”».

Досить цікавими були прямі включення з різних місць нашої країни, завдяки чому значно більше освітян змогли змогли взяти участь у форумі он-лайн.

«Для розвитку освіти потрібно забезпечити три складові – інфраструктуру, винагороду вчителя, якість освіти», – наголосив Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Пріоритетами також є збільшення зарплати педагогів та модернізація системи підвищення кваліфікації вчителів. 

Під час панельної дискусії президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень презентував Національну доповідь про стан і перспективи розвитку освіти в Україні, створену на основі наукового аналізу розвитку освітньої галузі держави за 30 років. 

«Ми маємо усвідомити, що конкурентоспроможною в Україні людина стане тоді, коли вона буде конкурентоспроможною в глобальному просторі. Ми маємо готувати глобалістську людину, але й патріота. Глобалізація означає водночас і загострення конкуренції. Лише так нація, яка є максимально єдиною і усвідомлює національні інтереси, зможе забезпечити їхній захист», – додав президент НАПН. 

Від нашого університету ректоратом на форум делеговано голову Навчально-методичної ради Рівненського державного гуманітарного університету, професора Ігоря Войтовича, який в ході форуму обговорив можливі напрямки співпраці між університетами щодо академічної мобільності, експертизи освітніх програм, спільним проведенням наукових заходів, обміну практичним досвідом.

Перегляд онлайн-трансляції – за покликанням