Надрукувати

14 червня 2022 р. на художньо-педагогічному факультеті РДГУ відбулася презентація художньої виставки «На Україні буде мир!». Її учасниками стали викладачі і студенти кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Кожен із них по-своєму, відповідними мистецькими засобами та задіяним художнім інструментарієм подав власну інтерпретацію реалій сьогодення України.

В монументальному живописному творі Олександра Сташука об’єктом уваги став ординець-рашист, що топчеться по квітучій землі України. Оригінальність задуму полягає в тому, що глядач ніби знаходиться на позиції українського снайпера, котрий вже навів приціл на зловісне «Z» на грудях окупанта. Іванна Токар у гобелені «Біль» художньо інтерпретувала увесь людський смуток від жахіть війни. Віра Чернієнко у своїй роботі вирішила завдання персоніфікації Перемоги. В однойменному мистецькому творі мисткиня зобразила жінку-воїтельницю з мечем у руках; її поза, вираз обличчя підказують глядачу, що Перемога вже здобула сатисфакцію, вона досягла бажаного – знищила ворогів. Ольга Чернюшок написала живописне полотно за мотивами «Притчі». Лаконічними, навіть скупими художніми засобами Ярославі Гузь вдалося точно і ємко відтворити українське літнє пшеничне «Поле». Зануреним у філософські роздуми постав Леонід Гринбокий у своєму творі «Мій Мамай».

Водночас свої переживання, емоції та надії, пов’язані з російсько-української війною 2022 р., висловили в мистецьких творах студенти спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» – Христина Коляда, Марія Шлапчинська, Олена Ющук і Анастасія Сидорчук.

Провідною ідеєю, що об’єднувала всіх учасників цього мистецького заходу, було переконання в перемозі українського народу в сучасній страшній, запеклій війні.