Надрукувати

23 лютого на філологічному факультеті в рамках програми до Міжнародного дня рідної мови пройшов Круглий стіл «Наукові обрії студента-філолога». Захід провели викладачі кафедри української мови імені професора К. Ф. Шульжука з метою окреслити студентській молоді шляхи наукової реалізації в стінах нашого вишу й спонукати до перших наукових спроб.

Із вітальним словом з нагоди міжнародного дня рідної мови виступила завідувачка кафедри проф. Совтис Н. М., яка наголосила на визначальній ролі рідної мови в процесі формування особистісної та національної картини світу.

Редакторка збірника наукових праць «Лінгвістичні студії молодих дослідників» доц. Волос Н. П. презентувала черговий випуск кафедрального видання й повідомила про основні вимоги до студентських публікацій та правила укладання виступів для участі в конференціях.

Доц. Гаврилюк Н. В. як кураторка навчально-методичної роботи на кафедрі презентувала напрями наукових студій, які впродовж багатьох років реалізовують викладачі. Проблемні питання граматики, діалектології, індивідуально-авторської неології, лінгвокультурології традиційно обирають темами своїх робіт і здобувачі бакалаврського та магістерського ступенів вищої освіти.

Проф. Вокальчук Г. М. звернула увагу на динамічні процеси в лексичній системі мови під час війни й запросила молодь долучатися до вивчення оказіональної словотворчості нашого народу. Магістрантки, які виконують дослідження під керівництвом професорки, виголосили повідомлення за темами своїх кваліфікаційних робіт. Ірина Кулик поділилася напрацюваннями про словотворчість сучасних поетів діаспори, а Катерина Савицька презентувала новотвори рівненських поетес В. Люліч і Н. Демедюк.

Доц. Ричагівська Ю. Є. розповіла про науково-дослідницьку практику, яку на кафедрі виконують студенти-філологи. Цей вид навчальної роботи спрямований на вдосконалення навичок наукової діяльності та передбачає укладання статей, тез, повідомлень за обраною темою.

На завершення модераторка Круглого столу доц. Волос Н. П. запросила студентську молодь активно використувати майданчики кафедри української мови для апробації своїх наукових пошуків: ставати дописувачами збірника «Лінгвістичні студії молодих дослідників» і брати участь в однойменній щорічній конференції.