Існуюча система відновного, реабілітаційного виду лікування, а зокрема служба ЛФК (лікувальна фізична культура), яка існує вже декілька десятиліть в Україні зарекомендувала себе, як система, яка морально та науково застаріла. Військові дії на сході України зумовили гостру потребу у проведенні медичної й психологічної реабілітації військовослужбовців, специфіка діяльності яких полягає в необхідності виконання професійних обов’язків в умовах емоційного і фізичного стресового навантаження, пов’язаних із бойовими діями. З огляду на це, в країні гостро постала потреба у кваліфікованих фахівцях фізичної терапії та створення відповідної служби з метою забезпечення населення послугами, які передбачають підтримання й відновлення функцій організму внаслідок перенесених травм, погіршення стану здоров’я, старіння або негативного впливу інших соціальних і психологічних чинників.

На базі РДГУ, одному з перших в області, була відкрита спеціальність 227 «Фізична, терапія, ерготерапія» з підготовки фахівців в галузі фізичної реабілітації. Створено відповідне навчально-методичне й матеріально-технічне забезпечення, накопичилися й певні наукові напрацювання, що дало поштовх до відкриття Навчально-наукового реабілітаційного центру кафедри біології і здоров’я людини Психолого-природничого факультету РДГУ.

У складі центру обладнано й функціонує 6 лабораторій, завдання яких у полягає у забезпечення якісної освіти й професійної підготовки майбутніх фізичних терапевтів. За цією спеціальністю на сьогоднішній день навчається 85 студентів денної і заочної форм навчання, які мають змогу отримати комплексні знання і вміння надання реабілітаційної допомоги від провідних фахівців у цій галузі. Зокрема, завданнями роботи лабораторій центру є навчання і розробка методів реабілітаційного впливу при порушеннях діяльності опорно-рухового апарату, серцево-судинної й дихальної систем та неврологічних і посттравматичних стресових розладах.

Центр налагодив ефективну співпрацю з Рівненською обласною клінічною лікарнею, Рівненським обласним клінічним лікувально-діагностичним центром ім. В. Поліщука, центральною міською лікарнею м. Рівне, Рівненським обласним госпіталем ветеранів війни та закладами соціально-психологічної реабілітації, де студенти мають змогу практично застосувати здобуті знання і вміння під час проходження клінічних практик. У подальшому плануємо залучати студентів і фахівців центру до надання реабілітаційної допомоги мешканцям Рівного і області.

Back to top