Чим запам’ятався рік, що минув та які події у житті університету варто пригадати? Думками стосовно цих та інших запитань поділився ректор Рівненського державного гуманітарного університету, заслужений діяч науки і техніки України, професор Руслан Постоловський.

– Руслане Михайловичу, чим запам’ятався 2019 рік у науковому житті університету?

– Наші викладачі та аспіранти університету захистили 3 докторські та 9 кандидатських дисертацій з педагогічних, психологічних, історичних, економічних, філологічних, мистецтвознавчих наук. Також в спеціалізованій вченій раді «Д 47.053.01», що діє при університеті, було захищено 6 докторських робіт. Однак, це ще не всі успіхи наших науковців. Зокрема науково-педагогічні працівники університету опублікували 40 монографій та 92 підручники і навчальні посібники.

Варто також зазначити, що у 2019 наш університет подав 1 прикладний проєкт науково-дослідних робіт на конкурс наукових досліджень і розробок у МОН України, який планується до виконання за рахунок коштів державного бюджету починаючи вже з цього року. А саме  «Створення біологічно активних композицій на основі електрохімічно активованих полімерних похідних гуанідину та наночастинок цинку і сульфуру».

Не можна не відзначити активність професорсько-викладацького складу, аспірантів і здобувачів вищої освіти нашого університету у виконанні кафедральних науково-дослідних робіт. Зокрема викладачі РДГУ працювали над 37-ма кафедральними темами, що зареєстровані в Українському інституті науково-технічної експертизи та інформації. Особливо вирувало наукове життя університету під час конференцій – університет  організував та провів 8 міжнародних, 10 всеукраїнських науково-практичних конференцій та 3 інтернет-конференції.

Розвивається і наша наукова бібліотека. Сьогодні там функціонують «Центр психолого-педагогічної інформації», «Центр молодого дослідника», «Центр правової інформації». На постійній основі для студентів університету організовуємо різноманітні культурно-просвітницькі та інформаційні заходи, що відображені на сайті бібліотеки університету. Через наукову бібліотеку університету забезпечили доступ до електронних баз даних «Scopus» і «Web of Science». До речі за показниками бази даних «SciVerse Scopus», на підставі якого складено рейтинг українських закладів вищої освіти наш університет у 2019 році посів 135 місце.

- А як щодо успіхів у міжнародній діяльності університету?

 - Протягом року базами для стажування наших викладачів стали Університет Гуманістично-Природничий ім. Яна Длугоша в Ченстохові, Університет ім. Яна Кохановського в м.Кельце, Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської, Пряшівський університет, Західно-Фінляндський коледж м. Гуйтінен, Школа економіки та менеджменту публічного адміністрування у Братиславі. Зокрема більше 40 викладачів РДГУ завершили науково-педагогічне стажування в Університеті ім. Миколая Коперника в Торуні.  На педагогічному, фізико-технологічному факультетах і факультеті математики та інформатики РДГУ навчаються громадяни Лівії, Азербайджану та Туркменістану.

 Особливої оцінки заслуговує участь викладачів та студентів факультету іноземної філології у спільному проєкті Міністерства освіти і науки України та Британської Ради в Україні British Council, керівником якого від університету є професор Ярослав Петрівський.  Цей проект який надає широкий спектр можливостей для продовження освіти та підвищення кваліфікації у рамках Школи професійної майстерності. Варто зазначити, що за підсумками проекту, наш університет увійшов до 10-ки кращих ЗВО України з вивчення англійської мови.

- Руслане Михайловичу, чи розширив університет свою міжнародну співпрацю?

Упродовж року, що минув, наш університет уклав угоди про співпрацю з 8-ма новими партнерами. Зокрема з болгарським Варненським вільним університетом, польськими Державною вищою професійною школою у Тарнові, Державним східноєвропейським університетом в Перемишлі, Музичною академією в Кракові, Науковим товариством спортивного права, Вищою школою Уні-Терра в Познані, Фундацією «Порта-Віта»  Фондом «Intermarium». І вже є перші результати співпраці.

У квітні минулого року спільно з польськими партнерами з Музичної академії в Кракові провели конференцію «Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури та зарубіжжя» та розпочали реалізацію грантового проєкту «FlexSim» для студентів фізико-технологічного факультету.

Також варто зауважити, що декана факультету іноземної філології  Галину Ніколайчук, за рішенням уряду Франції нагородили орденом Академічної Пальмової Гілки. Нагороду вручив Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

- Розкажіть будь ласка детальніше про «FlexSim»?

- За умовами грантового проєкту РДГУ отримав безкоштовну ліцензію на використання програмного забезпечення з метою упровадження курсу «FlexSim» - створення комп’ютерних моделей виробничих систем.

Зокрема викладачі факультету математики та інформатики та фізико-технологічного факультету  у координації з професором Ігорем Войтовичем викладають курс «FlexSim» у межах змістових модулів дисциплін «Інженерна і комп’ютерна графіка» та «Комп’ютерна графіка». Студенти вже зацікавилися  новим курсом та підготували матеріали для наукової конференції щодо впровадження проєкту «FlexSim» у навчальний процес. 

 

- Не так давно університет почав брати активну участь у міжнародному «Erasmus+»…

 - Так. Другий рік поспіль ми успішно реалізуємо міжнародний проєкт  «Erasmus+» КА1  для студентів РДГУ на базі Жешувського Університету . Цьогоріч учасницею проєкту стала студентка ІІ курсу факультету української філології Мар’яна Біла, яка безкоштовно навчалася у польському університеті упродовж другого семестру 2018-2019н.р. А вже цього року, учасницею від РДГУ стала студентка 3 курсу факультету історії, політології та міжнародних відносин Ірина Осейчук.

Третій рік поспіль у рамках підписаної угоди з університетом Гуманістично-Природничим ім. Яна Длугоша в Ченстохові вже більше 100 студентів усіх факультетів реалізували своє право на міжнародну академічну мобільність. Зокрема у 2019 році більше 40 студентів взяли участь у семестровому навчанні, а РДГУ був відзначений як надійний ЗВО-партнер. Завдяки цьому наші студенти отримали можливість пройти безкоштовний курс з вивчення польської мови у стінах польського університету.

Чи мають наші студенти чим похвалитися?

- Звичайно ж. Студентка РДГУ Анастасія Тимощук, за наукового керівництва професорки кафедри менеджменту Інни Дейнеги, перемогла на Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт студентів вищих навчальних закладів освіти зі спеціальності «Маркетинг».

Варто відзначити і студентку фізико-технологічного факультету Ірину Качинську, яка за керівництва доцента кафедри теорії та методики професійної освіти – Олени Літковець, перемогла в ХІХ Міжнародному конкурсі молодих дизайнерів-модельєрів «Печерські каштани».

Також 4-ро наших студентів стали призерами ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальних дисциплін і спеціальностей.

Продовжують нарощувати свій потенціал наукові школи. Зокрема «Історія слов’янських народів», «Моральні основи соціалізації особистості», «Фізико-хімія гетерогенних полімерних систем»; «Проблеми психолінгвістики та міжкультурної комунікації», «Філософсько-релігієзнавчі проблеми християнства», «Історико-теоретичні проблеми культури», «Міжетнічні інтеракції в реаліях (не)ранжованих систем міжетнічних відносин».

– Руслане Михайловичу, а як щодо досягнень у виховній та спортивній галузях?

 -У грудні минулого року на обласному огляді-конкурсі на кращий студентський гуртожиток переміг колектив нашого гуртожитку № 2 на чолі з директором студмістечка Вірою Бабак. Варто відзначити, що це друга перемога поспіль, що, безперечно, свідчить про професіоналізм та якісні педагогічні підходи адміністрації наших гуртожитків.

Варто пригадати і національний рекорд України з «Безперервного читання літературного прозового твору «Повість минулих літ»», який минулоріч встановили наші студенти-філологи.

Що ж стосується наших спортсменів, то маємо представників національних збірних України з різних видів спорту, переможців та призерів чемпіонатів світу та Європи. Так студент педагогічного факультету РДГУ Михайло Романчук у 2019 став чемпіоном світу на короткій воді та дворазовим чемпіоном Європи  з плавання та був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Здобув срібло Чемпіонату світу та став чемпіоном Європи наш студент Максим Ярошик. Студентка Ольга Боровець у складі української збірної з  баскетболу 3х3 здобула перемогу на  Етапі ліги Націй. Маємо також першого в історії як нашого університету, так і Рівненщини, учасника Юнацьких зимових Олімпійських ігор – нашого першокурсника Ореста Коваленко. 

– Руслане Михайловичу, що б ви побажали колективу та студентам університету у Новому році?

В першу чергу хочу привітати усіх з великим християнським святом Водохреща. У цей особливий, наповнений святістю день, мені б хотілося побажати усім гармонії, душевного умиротворення, спокою та ідилії. Нехай, цей день забере всі печалі і тривоги, щоб Господнє благословення супроводжувало Вас на життєвому шляху!

А нам усім хочу побажати творчої наснаги, нових наукових викликів і досягнень. З новими силами у нове десятиліття!

Back to top