Творчий проект «Небо над Україною: МВЛ-180 на варті Вітчизни» об’єднав студентську молодь, яка прагне боронити країну на інформаційному фронті. Майбутні освітяни і музиканти запропонували свій варіант безпечного неба над Україною, яке наразі може бути відкрите тільки для мистецтва. Отож і зброю підготували особливу – вітальні відео-листівки з нагоди 180-річчя від дня народження основоположника української національної композиторської школи Миколи Віталійовича Лисенка (див.: СНТ Інститут мистецтв РДГУ | Facebook).

     
 

«Небо над Україною: МВЛ-180 на варті Вітчизни»

  • це відповідь української молоді тим, хто вагається допомогти нашій державі закрити небо сучасними системами ППО Patriot;
  • це протидія інформаційній агресії ворога;
  • це солідарність із нашими воїнами-патріотами, які безстрашно боронять рідний край;
  • це підтримка постраждалих від жахливої війни;
  • це щира подяка волонтерам, які наближують ПЕРЕМОГУ.

Духовний вимір творчого проєкту найкраще засвідчують слова учасників:

 

«Останній місяць інформаційний простір заполонили абревіатури БТР, ППО, БМП, РПГ і тому подібне… Ці «літери» знищують наші будинки, лікарні, музеї, театри, але вони не можуть знищити нашу історію.

Нам потрібно пам‘ятати Тих, хто зберіг все Те, за що Ми боремося зараз. 22 березня виповнюється 180 років з дня народження гетьмана української музики Миколи Віталійовича Лисенка.

Необхідно зрозуміти кожному українцю, що наша культура - це наша зброя. Бережеш українське - бережеш Україну.

Моя зброя сьогодні МВЛ-180» (Світлана Ліховенко, магістрантка кафедри народних інструментів ІМ РДГУ)

 

«Любі українці! У цей скрутний час, коли вся Україна постала у боротьбі із загарбником, душа народу - українська пісня, співзвучна нашій мужності, сміливості і стійкості.

Єднаймося, не втрачаємо оптимізму, всім наснаги, терпіння, перемоги і мирного неба!

Слава Україні! (Софія Омельчук, студентка 3 курсу кафедри естрадної музики ІМ РДГУ)

 

«У цей складний для нашої держави час, ми не забуваємо вшановувати пам'ять видатних композиторів нашої Батьківщини. А відмітити 180-річчя від дня народження Миколи Віталійовича Лисенка – це наш громадянський обов’язок, це наша підтримка тим, хто відважно захищає наш край і гартує у боях перемогу і процвітання України.

Воістину, музику Миколи Лисенка можна назвати духовним оберегом України. Його молитва «Боже, великий, єдиний» живе у серці кожного українця, вона піднімає патріотичний дух і пробуджує благородні почуття. А життєві звершення Лисенка – для нас найкращий приклад того, скільки багато може зробити одна людина, яка віддано служить рідному народу». (Яна Потапчук, студентка 3 курсу кафедри народних інструментів ІМ РДГУ)

 

«Тепер у музики зовсім інші завдання та пріоритети: де нота – це патрон, а мелодія – це зброя. Зброя проти неосвіченості, проти рабства, проти РАКЕТ, які бомблять нашу неньку Україну! Цим Ми показуємо, що Нас не здолати, що Велика Нація з багатою історією буде стояти до кінця, буде творити до останнього подиху!

Творчий народ Підіймайся, Вставай і Воюй на фронті мистецтва. І ми обов'язково ПЕРЕМОЖЕМО!» (Ольга Савчин, магістрантка кафедри народних інструментів ІМ РДГУ)

 

Миколі Лисенкові

Воістину!

Він буде жити вічно...

У наших спогадах, натхненні,

У житті.

І музика Його ніколи не затихне,

Як крик незламної, могутньої душі.

Бо Він боровсь за Україну,

За нашу вистраждану Батьківщину,

За пісню рідну українську,

За оперу, елегію, романс...

Щоб мала змогу зазвучати,

І голосно лунати – не змовкати,

Молитва щира за Вкраїну.

Щоб могли діти розвиватись,

Мистецтву музики навчатись.

Він є, Він з нами вічно буде:

Музика Лисенка жива –

В ній нації нескорена душа!

22.03.22 (Христина Циганюк студентка 2 курсу спеціалізації «Фортепіано» Івано-Франківського фахового музичного коледжу ім. Дениса Січинського)

 

Сьогодні улюблене гасло Миколи Лисенка «Єднаймося!» набуло нових обертонів, які підхоплює весь цивілізований світ.

Тетяна Прокопович

Back to top