10 жовтня 2022 р. на художньо-педагогічному факультеті РДГУ відкрилася художня виставка, приурочена до Дня художника. Її учасники – викладачі кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва (Олександр Сташук, Любов Крайлюк, Леонід Гринбокий, Віра Чернієнко, Іванна Токар, Олена Власюк, Ірина Локшук, Ярослава Гузь).

Творчі роботи митців, об’єднані темою «Україна: до і після», репрезентують авторське, оригінальне, творче бачення минулого України, її сьогодення, а також майбутнього. Так, Олександр Сташук у своїх творах звертається до романтично-сентиментальних почуттів глядача, змушуючи його замріяно згадати про мирну Україну, її природу та багатство. Такою ж щирістю і проникливістю характеризуються витвори Іванни Токар, Олени Власюк та Ірини Локшук.

На противагу їм стриманою і навіть лаконічною є мистецька розповідь Віри Чернієнко: у ній глядач вбачає явні алюзії на тривожну українську весну 2022 р. Виняткові мужність, витривалість й незламність українських воїнів, бійців полку «Азов», легендарних захисників Маріуполя  – це лейтмотив і провідна ідея представленого на виставці мистецького доробку Любові Крайлюк.

Зрештою, яскраві і динамічні роботи Ярослави Гузь, хоча й не позбавлені тривожних авторських ремарок стосовно інтерпретації воєнного сьогодення України, водночас сповнені потужної позитивної енергетики її переможного майбуття.

  
  

Back to top