Міжнародний день терпимості (толерантності) був оголошений ЮНЕСКО в листопаді 1995 року з нагоди 50-річного ювілею цієї організації і відзначається щорічно 16 листопада.

Цього року здобувачка наукового ступеня PhD за спеціальністю 011 Освітні/Педагогічні науки 4-го року навчання Катерина Юріївна Коваль провела відкрите виховне заняття на тему «Толерантність: сутність та розуміння сьогодні». На занятті були присутні викладачі кафедри теорії і методики виховання, викладачі кафедри політичних наук, здобувачі вищої освіти 1-4 курсу спеціальності 052 Політологія та 2 курсу спеціальності 013 Початкова освіта (заочної форми навчання).

Сьогодні, в умовах російсько-української війни, нелюдської жорстокості й ненависті рашистів, втрат серед військових, мирних жителів, серед дітей, особливо актуальним є розуміння того, наскільки можна бути толерантним в умовах, коли нищать твою країну, твоє життя, твій світ?

Катерина Юріївна Коваль в цікавій презентації роз’яснила сутність толерантності, схарактеризувала види толерантності, навела приклади з життя.

Дискусія учасників актуалізувала розуміння інтолерантності, нульової толерантності.

В результаті учасники заходу дійшли висновку, що толерантність не може бути безмежною; що кожен з нас повинен прагнути підтримувати принципи терпимості, плюралізму, взаємної поваги та мирного співіснування. Ми повинні бути завжди готові усувати стереотипи і спотворені уявлення і виступати на захист жертв дискримінації.

Ми маємо проявляти нульову толерантність й інтолерантність до тих, хто зневажає толерантність як принцип співжиття.

У цей Міжнародний день толерантності 2022 року було підтверджено думку про те, що різноманіття, втілене в думках, віруваннях і діях, є цінним даром, а не загрозою, і ми зобов’язані усіма способами захистити своє право жити в мирному толерантному світі.

Back to top