«Старовинне містечко Чорнобиль на півночі Київщини згадується в літописах ще з ХІІ століття. А в ХХ столітті воно стало символом трагедії світового масштабу. За 15 км від цього маленького районного центру в 1970-х побудували атомну електростанцію, назвали її Чорнобильською. Біля станції виросло місто атомників – Прип’ять…». Такими словами 26 квітня на філологічному факультеті РДГУ розпочався тематичний захід «На Чорнобиль журавлі летіли…». Метою зустрічі було передусім поінформувати студентів про найбільшу в історії людства катастрофу в атомній енергетиці.

Кадри документального фільму із серії «Чорнобильська трагедія: люди в тоталітарній системі» перенесли присутніх у квітневі дні 1986 року, коли розмірений плин життя багатьох українських родин перервав жахливий вибух.

Студентів вразив той факт, що тогочасна імперська влада замовчувала масштаби катастрофи, наражаючи людей на смертельну небезпеку.

Модератори заходу звернули увагу на те, що тему Чорнобиля осмислюють у різних жанрах візуального мистецтва, літератури й музики. Знятий 2014 року в покинутій Прип’яті кліп до інструментальної композиції «Marooned» відомого британського рок-гурту Pink Floyd передав настрій ізольованого від світу, зруйнованого часом міста. У виконанні першокурсниць Ірини Гриб і Анастасії Ступчук прозвучала глибока поезія Ліни Костенко та Дмитра Павличка.

Наприкінці заходу модератори висловили сподівання, що отримана інформація спонукатиме студентів поглиблювати свої знання про Чорнобильську аварію, адже ця глобальна тема все ще залишається не вичерпаною.

Back to top