«Мелодія» М. Скорика: історія створення та феномен успіху

(до 85-річчя від дня народження композитора)»

16 травня 2023 року відбулося чергове засідання студентської наукової проблемної групи Мистецького кіноклубу «Видатні музиканти світу», що діє на кафедрі гри на музичних інструментах ІМ РДГУ. Тема зустрічі «Мелодія» М. Скорика: історія створення та феномен успіху (до 85-річчя від дня народження композитора)».

Свято одного музичного твору – глибокої щемливої «Мелодії», яка є символом стійкості та незламності України, ба більше – дуже впізнаваним та найчастіше виконуваним твором в Україні, а також найбільш впізнаваним і виконуваним твором її автора, – видатного українського композитора безмежного таланту, Національної легенди України М. М. Скорика, згуртувало навколо себе здобувачів освіти та викладачів спеціальності 014 «Середня освіта (Музичне мистецтво)».

Загальний тон зустрічі задала керівник студентської наукової проблемної групи канд. пед. наук, доцент кафедри гри на музичних інструментах В. І. Прокопчук, яка акцентувала на важливості для особистісного і професійного становлення студентів поглиблення знань з музичного мистецтва, мистецької педагогіки і виконавства, необхідність розвитку, накопичення досвіду і творчого ставлення до самостійної пошуково-дослідницької роботи, що підвищує фахову майстерність та творче самовираження студентів у процесі їх професійної підготовки тощо.

Студенти піднесено ділилися з гостями своїми науково-творчими пошуками, зокрема, із невідомими сторінками життєтворчості композитора, особливостями його фортепіанної творчості. Так, були виголошені доповіді: «Життєвий шлях М. М. Скорика» (Кулик В., I курс), «Сторінками творчої спадщини композитора» (Олеля Д., I курс), «Фортепіанна творчість М. Скорика» (Федорчук Ю., II курс).

Дискусію і жвавий інтерес у слухачів викликали науково-пошукові розвідки «Цікаві факти з життєтворчості М Скорика» (Баркова Ю., II курс), «Музика до фільмів у творчості композитора», «Десять найвідоміших творів митця» (Фурманчук О., II курс).

Доповідачами також було представлено осмислення музичного мистецтва, зокрема і творів М. М. Скорика як потужної зброї, символу незламності духу нації та єднання України, що особливо простежується у складний час повномасштабної агресії рф проти України, а саме: «Мелодія» М. Скорика: історія створення та феномен успіху» (Бабак А., II курс), «Українська музика як духовна зброя» (Мельничук А., III курс), «Мелодія» М. Скорика як символ єднання та незламності України» (Мохначук К., I курс).

Особлива увага слухачів була прикута до виконання самого твору «Мелодія» видатного українського композитора М. М. Скорика, що неодноразово на зустрічі-святі: для фортепіано (у виконанні Олелі Д., студента I курсу); у перекладенні для скрипки і фортепіано (виконали студенти II курсу Федорчук Ю. та Баркова Ю.); у перекладенні для вокальної партії (вокаліз), який виконали канд. пед. наук, доцент кафедри гри на музичних інструментах Яковенко Л. П. та студентка II курсу Бабак А.; у перекладенні для 2-х фортепіано для 6 рук М. В. Канке (виконали студенти: Федорчук Ю. II курс, Бабак А., II курс, Олеля Д., I курс).

Активну участь у роботі Мистецького кіноклубу взяли здобувачі освіти класу канд. пед. наук, доцента Прокопчук В. І., канд. пед. наук, доцента Бондарчук А. Я., канд. пед. наук, доцента Яковенко Л. П., викл. Бухальського О. В.

 

 

Back to top