Впродовж 24 квітня – 24 травня 2023 року докторка історичних наук, професорка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва художньо-педагогічного факультету РДГУ Руслана Шеретюк з науковою метою перебувала у Кракові (Республіка Польща). Під час реалізації гранту Фундації імені Королеви Ядвіги Ягеллонського університету вона опрацьовувала матеріали на тему «Культурно-мистецький фронт: підтримка польськими митцями України в російсько-українській війні» в таких науково-дослідницьких установах, як Міжнародний Центр Культури у Кракові, Національний музей у Кракові, Академія образотворчого мистецтва імені Яна Матейко в Кракові, Бібліотека Ягеллонська, Публічна бібліотека у Кракові, Бібліотека Інституту історії мистецтва Ягеллонського університету імені Леха Каліновського, Бібліотека Польської Академії Наук та ін.

У рамках свого дослідження Руслана Шеретюк також відвідала низку художніх виставок польських митців, присвячених війні в Україні. 10.05.23 – вернісаж виставки "365 днів війни" (кафедра індустріальних форм Академії мистецтв ім. Яна Матейка у Кракові); 13.05.23 – вернісаж виставки "Креативний спротив" Краківського тижня мистецтва; 14.05.23 – виставка в галереї Mobo Art, де з початку російсько-української війни відбулося вже шість виставок польських художників на підтримку України.

Насиченою була й культурна програма наукового стажування: викладачка відвідала Національний музей у Кракові, Музей сучасного мистецтва МОСАК, Музей імені Емеріка Гуттен-Чапського, Музей-палац єпископа Еразма Чолека, Музей Станіслава Виспянського, Галерею польського мистецтва ХІХ ст. в Сукенніцах, Будинок-музей Юзефа Мехоффера, Галерею польської архітектури і дизайну ХХ – ХХІ ст., Музей князів Чарторийських та ін.

Під час перебування у Кракові, завдяки стипендії Королеви Ядвіги Ягеллонського університету, вдалося зібрати інформацію про творчість польських митців на підтримку України у таких видах і напрямах мистецтва, як плакат, стріт-арт, контемпорарі-арт, іконопис, інсталяція, перформанс і комікс. За матеріалами дослідження дослідниця планує видати книгу.

  

Сертифікат стипендії Королеви Ядвіги 2023

Back to top