Спротив України російській збройній агресії мобілізує гуманітаріїв максимально ефективно і результативно працювати, аби наблизити нашу перемогу. Активну протидію ворогу завдає українська творча молодь, охоче долучаючись до реалізації всеукраїнських проєктів національно-патріотичного змісту.

В черговий раз потужну хвилю культурного контрнаступу підняла ініціатива Студентського наукового товариства Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету. Науково-творчий проєкт «Василь Барвінський: ніжна душа, дух незламний», який тривав з 20 лютого по 25 травня, згуртував здобувачів мистецької освіти з Рівного, Бару, Дрогобича, Кропивницького, Житомира, Бережан, Коростишева, Камянець-Подільського. Проявивши креативність і фахову підготовку молодь завзято підтримала ідею вшанування постаті видатного українського композитора – виразника непохитної волі та утвердження національного мистецтва. Відзначення 135 річчя від дня народження Василя Барвінського перетворилося на патріотичну акцію-демонстрацію могутності творчого духу українців.

В нинішніх реаліях важливо донести до громадськості правду про Василя Барвінського, який за українську позицію став в’язнем радянської тоталітарної системи, а весь його творчий доробок ворожа влада жорстко знищила. Втім, ні мордовські табори, ні спалені рукописи не зламали митця. Він до останку був відданий Україні. Сьогодні ми відчуваємо тяглість поколінь у міцному молодіжному резерві, який у своїй творчості проявляє готовність захищати Вітчизну і власну свободу. Услід Барвінському теперішнє покоління гідно виявляє український характер – миролюбний і нескорений.

Вірші-присвяти та музичні композиції, ігри-квести та пластичні імпровізації, музикограми і тематичні презентації  – це неповний арсенал засобів, якими молодь уславила величне ім’я Василя Барвінського, а водночас озброїлась, щоб протистояти агресивним інформаційним атакам ворога.

Знаково, що проєкт вийшов на міжнародний рівень. Медіа-контент сторінки СНТ (див.: СНТ Інститут мистецтв РДГУ | Facebook) поповнися творчими роботами з Польщі, Німеччини, Америки.

Це добрий знак нашої спільної боротьби за цінності ВІЛЬНОГО СВІТУ.

Тетяна Прокопович,

кандидат мистецтвознавства

Back to top