Цьогоріч конкурсні баталії молодих співаків, ініційовані Інститутом мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету, увінчалися Гала-концертом, який відбувся в рамках партнерства 21 червня 2023 року в Інституті музики Жешувського університету. І хоч не всім пощастило побувати в польському місті на заздалегідь запланованій організаторами V Міжнародного вокального конкурсу «Бурштинові солоспіви» урочистій акції, але вручення нагород і виступи переможців додали нову яскраву сторінку у літопис поважного музичного змагання.

А втім маленький ювілей співочого турніру видався напрочуд успішний і багатий на події. За це безмежна вдячність українським воїнам – нашим відважним героям-захисникам, які щомиті мужньо виборють для нас можливість жити і реалізовувати творчі ідеї!

Отже, відмічу окремі деталі конкурсу, сповненого духом творчого суперництва і благородних вчинків.

По-перше, наперекір війні Міжнародний вокальний конкурс «Бурштинові солоспіви» відновив свою роботу, поєднавши різні формати: дистанційне прослуховування відеозаписів програм учасників і живе звучання дивовижних голосів переможців на заключному концерті. Задля справедливості варто зазначити, що високоповажним членам журі на чолі з Головою – народним артистом України, лауреатом Шевченківської премії Анатолієм Кочергою не легко було визначити найкращих молодих співаків. Всі учасники гідно підготувалися до конкурсних випробувань. Тому члени міжнародного журі жертвували своїм часом, щоб ретельно вибрати і неупереджено назвати імена переможців.

По друге, завдячуючи високому професіоналізму авторитетного журі, а одночасно їх вболіванню за кожного конкурсанта, в ході обговорення результатів оцінювання і визначення нагород, передбачених Положенням вокального турніру, було оголошено про спеціальні премії: 100 євро отримала наймолодша учасниця конкурсу Марта Качор, учениця Дублянської дитячої школи мистецтв ім. С. Турчака (Україна) від Діну Дойни Паладе, професорки оперного співу Консерваторії ім. Дж. Верді в Турині (Італія); за найкраще виконання українського солоспіву 100 євро отримав Іван Ковальов, студент Одеської національної музичної академії ім. А. Нежданової (Україна) від Оксани Мирончук, артистки Королівського оперного театру в Осло (Норвегія).

По-третє, в рамках V Міжнародного вокального конкурсу «Бурштинові солоспіви» вперше було проведено ряд науково-методичних заходів, спрямованих на вирішення актуальних проблем вокальної педагогіки і виконавства. Круглий стіл «Вокальне виконавство: сучасні виміри та перспективи» (23.05.23) зібрав у дистанційному форматі понад півсотні науковців, педагогів і студентів, які цікавляться досягненнями мистецтва співу та інноваційними розробками розвитку співочого голосу. Цінно, що на пленарному засіданні Круглого столу з доповідями виступили члени журі вокального конкурсу, висвітливши найбільш важливі аспекти підготовки молодих співаків до творчих змагань. Учасники панельної дискусії обговорювали питання збереження в культурі ХХІ століття кращих традицій вокального мистецтва, а також розглянули специфіку навчання співу в контексті новітніх виконавських практик.

Приємною несподіванкою для наймолодших учасників вокального конкурсу, а водночас насиченим корисними порадами для викладачів став безкоштовний майстер-клас, який провела Дойна Діну Паладе [Doina Dinu Palade]. Професорка оперного співу Консерваторії ім. Дж. Верді в Турині люб’язно поділилася секретами вокальної майстерності, надала практичні рекомендації щодо процесу формування виконавської культури юних співаків. Під час онлайн-зустрічі (27.05.23) з Дойною Діну Паладе учасники могли випробувати свої творчі сили і попрацювати над удосконаленням співочих навичок. Це дуже потрібна акція для вокалістів-початківців, а особливо для українських учнів, які попри складності військового часу наполегливо втілюють свою мрію – розвивають свій талант. Схвально, що в цьому їх підтримують не тільки наставники, але й іноземні партнери. Завдяки такій плідній міжнародній співпраці ми рухаємося до перемог!

Безумовно, оптимальні умови вокального конкурсу – це сцена. Тому справжнім святом став для конкурсантів Гала-концерт, заклавши доволі обнадійливі прогнози на майбутнє співочого турніру. Українську делегацію, хоч і не чисельну, радо вітали польські колеги. Директор Інституту музики Жешувського університету, доктор габілітований Мірослав Димон [Мirosław Dymon]  запевнив, що подібні мистецькі події скріплюють міцні союзи між Україною і європейським співтовариством.

Чудово, що фінальний концерт V Міжнародного вокального конкурсу «Бурштинові солоспіви» відбувся за участю студенток Інституту мистецтв РДГУ – Лауреатки ІІІ ступеню конкурсу Софії Вознюк (клас доцента А. Я. Бондарчук) та Лауреатки І ступеню конкурсу Софії Мозоль (клас професора Н. П. Фарини). Неповторним голосом і артистизмом зачарував польську публіку виступ рівненської мега-зірки народної артистки України Наталії-Марії Фарини.

Шкода, що в Гала-концерті не змогли виступити українські переможці сильної статі. З відомих причин вони не можуть полишати рідну країну. Тож головна передумова повернення Міжнародного вокального конкурсу «Бурштинові солоспіви» у звичне русло сценічного життя – це перемога України у війні з російською агресією.

Це найбільша і найзаповітніша мрія!!!               

 

 

   

 

 

 

 

Тетяна Прокопович

виконавчий директор конкурсу,

кандидат мистецтвознавства

Back to top