20 березня 2019 року

 

Наукова бібліотека

Рівненського державного

гуманітарного університету

 

запросила студентів та викладачів на

культурно-просвітницький захід

 

 

 

«Незрівнянна Квітка:

пам’яті

Квітослави-Орисі Цісик»

 

 

 

 

 

     

 

   

   

      Працівники наукової бібліотеки ознайомили студентів  і викладачів із життєвим та творчим шляхом унікальної співачки Квітослави-Орисі Цісик. Її спів торкнувся душі та серця українців у всьому світі, відіграв важливу роль у становленні і розвитку українського музичного мистецтва ХХ століття. Прозвучали  пісні у виконанні Квітки Цісик, як народні так і авторські: «Черемшина», «Стоїть гора високая», «Іванку, купи мі румянку», «Два кольори», «Журавлі» та ін. Присутні на заході мали нагоду переглянути кадри із художнього фільму «Ти осяюєш моє життя» (США, 1977 р.), де Квітка Цісик виконала всі пісні головної героїні та прослухали уривок єдиного інтерв’ю співачки українською мовою, яке на той час записав керівник музичного ансамблю «Червона рута»
Олександр Горностай у  Нью-Йорку в 1992 році.

      

        Талантами співачки захоплювалися в Україні, бажали досягти її рівня, а інтерпретація народної пісні стала взірцем для інших виконавців. Ведучі заходу ознайомили присутніх із відгуками відомих українських музикантів і співаків про творчість Квітки Цісик. Свого часу
Назарій Яремчук  під час інтерв’ю на українському радіо у м. Вінніпег (Канада) згадував: «Ще ніхто і ніде так не заспівав пісні мого друга Володимира Івасюка, як це зробила Квітка».

        А відома українська співачка Ніна Матвієнко так її характеризує: «Україна повинна звучати голосом Квітки Цісик. Коли я вперше почула її пісні, у мене було відчуття, що мене більше немає, є тільки Квітка. Це свята незамінна українська генетика. Вона і досі є високим стимулом тягнутись до її рівня. Її сила – в тембрі, який будить в тобі людину і не залишає байдужим нікого, незалежно від національності».

        

   

  

Back to top