9 листопада філологи нашого університету традиційно долучилися до міжнародного флешмобу «Радіодиктант національної єдності». Ювілейна акція пройшла в незвичних – дистанційних – умовах, проте була не менш емоційною та радісною, ніж завжди. Пишучи диктант рідною мовою, ми відчували єднання з тисячами українців у різних куточках світу й усвідомлювали роль книги в цивілізаційному розвитку та в культурному зростанні окремої людини.

Примітно, що укладачі тексту – письменник Іван Малкович і науковиця Лариса Масенко – підготували низку правописних сюрпризів і спонукали учасників не лише пригадати пунктуацію при прямій мові, вставних і вставлених конструкціях, при збігу сполучних засобів, а й повторити орфографічні нововведення 2019 року. Тим самим організатори ніби задекларували ідею про постійний розвиток мови та потребу невпинного самовдосконалення особистості.

А передусім щорічний радіодиктант – це потужна патріотична акція, спрямована на підтримку державної мови та формування усвідомленої життєвої позиції кожного українця.

Back to top