У Рівненському державному гуманітарному університеті пройшла презентація-відкриття центру толерантності «Пам’ять і відповідальність». Основною метою діяльності центру – є популяризація знань про права людини та їх непорушність, інклюзивну модель колективної пам’яті, сприяння поширенню в студентському середовищі принципів толерантності, подолання етнічних, гендерних та будь-яких інших проявів стереотипів.

Як зазначив ректор РДГУ Руслан Постоловський, такий центр вже давно хотіли відкрити в університеті, адже питання колективної пам’яті відіграє неабияку роль у сучасному науковому та патріотично налаштованому середовищі.

Основними напрямами за якими працюватиме центр будуть:

- вивчення злочинів тоталітарних режимів на теренах України (Голодомор, Голокост, геноцид ромів Третім рейхом, депортація кримських татар), перебігу етнічних конфліктів, розробка сучасних інструментів для виховання толерантності та емпатії школярів та студентів;

- формування наративних кейсів для здійснення публічної історії та її реалізація;

- популяризація в молодіжному середовищі знань про права людини, формування світогляду, убезпеченого від будь-яких стереотипів (у т.ч. расових, етнічних, гендерних, релігійних та ін.).

За словами спікера презентації доктора політичних наук, професора Максима Гона, центр толерантності задля досягнення своїх цілей співпрацюватиме з усіма структурними підрозділами РДГУ, освітніми, архівними й науковими інституціями, суб’єктами неформальної освіти, неурядовими організаціями й фондами, політичними партіями та іншими суб’єктами громадянського суспільства.

Back to top