26 березня 2021 року на кафедрі дошкільної педагогіки і психології та спеціальної освіти імені проф. Т.І. Поніманської відбувся «круглий стіл» на тему «Роль стейкхолдерів у підготовці майбутнього логопеда». Метою проведення заходу було обговорення актуальних проблем логопедичної освіти, освітніх програм та їх корегування відповідно до сучасних вимог, налагодження творчих зв’язків між учасниками круглого столу з метою подальшого розвитку взаємовигідної співпраці.
У роботі круглого столу взяли участь викладачі кафедри, здобувачі вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Спеціальна освіта. Логопедія» і зовнішні стейкхолдери – начальник відділу дошкільної та інклюзивної освіти управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради Галина Ремизович, директор Рівненського Інклюзивно-ресурсного центру РМР Руслана Майструк, директор ЗДО (ясла-садок) компенсуючого типу «Центр Пагінець» РМР Тетяна Ковальчук, директор Рівненської ГО «Спілка інвалідів з дитинства «Передзвін» Марина Косинська, директор Інклюзивно-ресурсного центру м. Остріг Рівненської області Олена Обуховська.
Модератором заходу виступила завідувач кафедри, доктор педагогічних наук, професор Ілона Дичківська.
З доповідями виступили: професор І.М. Дичківська (тема «Сучасні тенденції розвитку логопедичної освіти в Україні»), доценти кафедри Т.О. Павлюк (тема «Освітня програма з підготовки бакалавра спеціальності 016 Спеціальна освіта та корекція дисциплін основної та вибіркової компоненти»), Г.М. Косарєва (тема «Сучасний портрет випускника-логопеда»).
Під час зустрічі було розглянуто та обговорено широке коло питань, що стосуються якості підготовки та працевлаштування випускників спеціальності 016 «Спеціальна освіта». Учасники «круглого столу» обмінялися думками щодо змісту освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта. Логопедія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, переліку й змісту освітніх компонентів та фахових компетентностей, необхідних для підготовки конкурентоспроможних на ринку праці логопедів.
Керівники освітніх закладів висловили підтримку напрямку розвитку спеціальності «Спеціальна освіта» та задекларували готовність до подальшої співпраці. Стейкхолдери висловили готовність сприяти практичній підготовці здобувачів вищої освіти, забезпечувати їм можливість проходження виробничої практики у своїх закладах та надавати базу для виконання наукових досліджень магістрами та аспірантами Рівненського державного гуманітарного університету, надали свої пропозиції з оновлення освітньо-професійної програми.
Зустріч пройшла цікаво, плідно і стала корисною як для викладачів, так і для стейкхолдерів.

Back to top