Сьогодні, 31 серпня,  нашому колезі, доктору філологічних наук, доценту Євгену Михайловичу Васильєву виповнилося  б 50 років… Але раптова, передчасна смерть 16 травня 2021 року зупинила серце люблячого батька, чоловіка, надійного друга, толерантної, інтелігентної, чуйної людини, професіонала своєї справи, якого нам усім так не вистачає…

За свій недовгий життєвий шлях Євген Михайлович встиг багато…

Після закінчення   ЗОШ № 15  навчався на філологічному факультеті Рівненського державного педагогічного інституту, який  закінчив із відзнакою,  а через чотири роки й аспірантуру. У 1998 році в Дніпропетровському університеті Євген Михайлович  успішно захистив кандидатську дисертацію, а у 2018 р. в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України – докторську.

Енергійний, творчий, ініціативний, він плідно працював у Рівненському інституті слов’янознавства Київського славістичного університету, очолюючи  спочатку кафедру іноземних мов, а потім теорії та історії світової літератури, доцентом кафедри германської філології та зарубіжної літератури  Житомирського державного університету імені Івана Франка. Але переважну більшість років Євген Михайлович пропрацював у Рівненському державному гуманітарному університеті, останні два – завідувачем кафедри теорії та історії світової літератури.

Пішла з життя людина, чий внесок у розвиток науки, освіти та культури важко переоцінити. Адже Євген Михайлович – автор понад двохсот наукових та навчально-методичних праць, надрукованих в Україні та за її межами, співавтор університетських та шкільних підручників, редактор наукових збірників, а останні два роки – експерт Українського культурного фонду.

Він був не тільки високопрофесійним літературознавцем, дослідником сучасної драми, автором монографії «Сучасна драматургія: жанрові трансформації, модифікації, новації», але й захоплювався театром. Був актором Рівненського народного молодіжного театру, упродовж 2013–2017 рр. – його режисером і художнім керівником, у 2012 р. створив театр-студію «Парадокс» у Рівненському інституті слов’янознавства, у 2017 р. став співзасновником Лабораторії сучасної драматургії та режисури.

…І було ще багато планів, сподівань, мрій… Але сталося непоправне – велика втрата для всіх  нас.

Світла Вам пам’ять, Євгену Михайловичу, вічний спомин у наших серцях.

Колектив філологічного факультету

Рівненського державного гуманітарного університету

Back to top