Уже не вперше в РДГУ працювала онлайн-локація для написання Радіодиктанту національної єдності. Цьогоріч, крім традиційного вітання з Днем української мови та писемності, захід розпочали з подяки викладачам університету, які після повномасштабного вторгнення ворога відклали підручники й конспекти, взяли до рук зброю і стали до лав оборонців України. Мужність і жертовність професора Максима Мойсейовича Гона, доцентів Андрія Юрійовича Герасимчука, Дмитра Петровича Капелюха, Олександра Миколайовича Кирильчука, Віктора Миколайовича Панасюка й Ігоря Анатолійовича Хаврука вражає студентський і викладацький колектив нашого закладу.

Текст диктанту, який підготувала Ірина Цілик та прочитала Ада Роговцева, безперечно, близький усім українцям на різних континентах світу й сповна реалізував основну ідею цього багаторічного флешмобу: радіодиктант – це не перевірка грамотності, а передусім єднання. Ці мисткині – знакові постаті в українському культурному просторі, активні громадські діячки, волонтерки, що й спонукало організаторів залучити саме їх до роботи над Радіодиктантом–2022. Проте була ще одна вагома причина довірити успішній режисерці й письменниці Ірині Цілик та легендарній акторці театру й кіно Аді Роговцевій таку почесну місію: обидві жінки чекають своїх близьких із війни. Відомий письменник Артем Чех, чоловік п. Ірини, та зять і старший онук Ади Миколаївни боронять нашу державу в лавах ЗСУ.

Після написання студенти й викладачі факультету висловили свої міркування про тему радіодиктанту. Емоційне обговорення на локації засвідчило, що текст торкнувся глибин душі кожного.

Сьогодні всеукраїнська акція «Радіодиктант національної єдності» стала для всіх українців тут і за кордоном ще однією нагодою продемонструвати світові, що ми є і будемо, що ми незламні й щиро віримо в перемогу над ворогом. Що ми повернемо наш ДІМ і повернемося додому.

Back to top