Доцент кафедри всесвітньої історії Роман Михальчук реалізував науковий грант – стипендію для випускників наукової програми центру досліджень Голокосту імені Джека, Джозефа та Мортона Менделів Меморіального Музею Голокосту США. Ця програма була розроблена спеціально для викладачів університетів і дослідників Голокосту, які працюють в Україні та фінансуються Меморіальним музеєм Голокосту США (USHMM, Вашингтон, округ Колумбія, США). Віртуальна програма розпочалася 1 серпня і завершилася 31 жовтня 2022 р. Програма стипендіата складалася з 180 год. відвідування онлайн-тренінгів, презентацій, дискусій та науково-пошукової роботи з джерелами меморіального музеєю Голокосту США у Вашингтоні (USHMM). Учасники програми мали можливість проконсультуватися з провідними закордонними експертами галузі.

Крім того, д-р. Михальчук стажувався у французькій науковій інституції Яхад-Ін Унум (Париж). Віртуальна програма тривала з 1 квітня до 30 червня 2022 р. Програма складалася з 240 год. науково-пошукової роботи та аналізу усних джерелам Голокосту в Україні, які зберігають в Парижі.

Дослідницькі проєкти д-ра Михальчука стосувалися Голокосту в генеральній окрузі «Волинь-Поділля». Спираючись на опрацьовані джерела, включаючи усні свідчення в дослідженні було розглянуто дискримінацію та обмеження прав євреїв, умови проживання бранців гетто, релігійне, психологічне, сексуальне приниження, пасивні та активні форми опору нацистам. У фокусі дослідження перебували не лише жертви Голокосту, а й місцеві неєврейські жителі, моделі поведінки bystanders. Історія Голокосту традиційно визначає позицію неєвреїв як злочинців, спостерігачів і рятівників. Однак така тріада застаріла і потребує більш детального вивчення – за певних обставин спостерігач міг стати злочинцем чи рятівником, і навпаки. Аналіз мотивів та моделей поведінки став в основі наукового аналізу д-ра Михальчука.

Back to top