1 грудня 2022 року відбувся презентаційний етап науково-творчого проєкту «Микола Леонтович: вінок шани композитору», який попри відключення електроенергії, перебої мобільного зв’язку та інтернету, засвідчив духовну міць молодіжного культурно-мистецького фронту. Присвячений 145-річчю від дня народження видатного УКРАЇНЦЯ, автора всесвітньо відомого «ЩЕДРИКА», проєкт мобілізував креативних здобувачів середньої і вищої освіти з різних областей України: Вінниччини, Івано-Франківщини, Київщини, Луганщини, Рівненщини, Тернопільщини. Об’єднавшись, талановита українська молодь створила щедрий ужинок у дарунок славетному композитору.

При чому, майбутні освітяни та музиканти-виконавці під керівництвом наставників запропонували цілу низку цікавих мистецьких форм. Офіційну сторінку фейсбук СНТ (див.: СНТ Інститут мистецтв РДГУ | Facebook) поповнили відео-записи з виконанням творів Леонтовича, а також оригінальні інструментальні транскрипції його хорових мініатюр, написані учасниками проєкту. Знаменитий «Щедрик» отримав інтерпретацію у пластичній перкусії та тіньовому театрі. Творчість композитора висвітлена у тематичних презентаціях і віршах-присвятах.

Для сучасної молоді скромний вчитель з Поділля – Микола Дмитрович Леонтович – це приклад відданого і жертовного служіння Україні через мистецтво. Його музика духовно укріпляла національні сили у боротьбі за державність 1917-1921 рр., а світу продемонстровала колосальне культурне багатство українців. Через сторіччя в нових історичних умовах російсько-української війни життєдайна іскра таланту Леонтовича запалює в молодих серцях проблиски щирих почувань, освітлюючи шлях до перемоги України.

Тетяна Прокопович,

кандидат мистецтвознавства,

куратор СНТ ІМРДГУ

Back to top