7 травня 2024 р. пройшло засідання спеціалізованої вченої ради Д 26.454.01 в Інституті проблем виховання НАПН України. Відбувся захист дисертаційного дослідження Захаріної Тетяни Іванівни ««Теоретико-методичні засади соціальної реінтеграції ветеранів російсько-української війни у закладах вищої освіти» на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук зі спеціальності 13.00.05 – соціальна педагогіка; 231 – соціальна робота.

На важливості дисертаційного дослідження наголосили опоненти:

доктор педагогічних наук, професор Кравченко Оксана Олексіївна, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, декан факультету соціальної та психологічної освіти, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи (м. Умань);

доктор педагогічних наук, професор Слозанська Ганна Іванівна, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, завідувач кафедри спеціальної та інклюзивної освіти (м. Тернопіль);

доктор педагогічних наук, професор Чернуха Надія Миколаївна, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, завідувач кафедри соціальної реабілітації та соціальної педагогіки (м. Київ).

В обговоренні дисертаційного дослідження взяла участь член спеціалізованої вченої ради Безкоровайна Ольга Володимирівна – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури філологічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету.

   

З 26 по 28 квітня 2024 року доцентка кафедри, кандидатка філологічних наук, Нестерук Сніжана, долучилася до участі в міждисциплінарному семінарі для вчителів, викладачів, працівників освітніх та музейних центрів, краєзнавців, представників громадських організацій. Захід проходив в місті Рівне, за фінансової підтримки міжнародної неприбуткової організації Centropa. Присутні презентували всі куточки України: Харків, Севєродонецьк, Вінницю, Київ, Житомирщину, Львів, Волинь… Програма включала: показ фільмів Centropa, відвідання меморіального комплексу «Сосонки», групову роботу з колегами та спільні розробки методичних матеріалів. У процесі воркшопів та нетворкінгів учасники познайомилися з новими методами інтеграції знань у шкільне та вузівське навчання. Вручення сертифікатів стало логічним завершенням тренінгів.

Щира подяка організаторам (в особі Centropа), тьюторам та учасникам семінару за чітку адженду й витриманий таймінг, практичний інтенсив, професійний підбір спікерів, атмосферу творчості; комфорт співпраці.

Якщо Ви зацікавлені у подібних заходах, то додаткову інформацію можете отримати за покликаннями:
https://ukrainianstories.centropa.org/uk, https://www.facebook.com/Centropa.org?locale=uk_UA

  

18 квітня 2024 р. завідувач кафедри міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури проф. Безкоровайна О.В., гарант освітньо-професійної програми 014.02 «Середня освіта. Англійська мова і зарубіжна література» взяла участь в онлайн-зустрічі зі студентами випускних курсів бакалаврату філологічного факультету РДГУ. Гарант ОПП ознайомила студентів з ключовими моментами програми з подальшим запрошенням їх на навчання до магістратури щодо здобуття кваліфікації: магістра середньої освіти, вчителя англійської мови та зарубіжної літератури.

 

В межах співпраці та за підтримки деканатів філологічного, психолого-природничого факультетів РДГУ та представників ГО «Центр підтримки «Атлант» 26.03.2024 доцентом кафедри міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури Оздемір О. В. на базі філологічного факультету РДГУ було організовано майстер-клас «Особливості супроводу військових з важкими пораненнями та ампутаціями».

Під час майстер-класу студенти філологічного та психолого-природничого факультетів отримали інформацію про тонкощі спілкування з військовослужбовцями із важкими пораненнями, а також відповіді на запитання про те, чому змінюється поведінка військових, що так глибоко змінює їхню свідомість, як поводитися при першій зустрічі в лікарні, як комунікувати з військовими, щоб не нашкодити їм і собі. Про супровід і підтримку військових в лікарні, допомогу військовим в процесі реабілітації, а також про процес «вигорання» у військових і волонтерів.

Майстер-клас за підтримки деканатів філологічного та психолого-природничого факультетів, організували та провели:

  1. Оздемір О. В.– доцент кафедри міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури, магістранта 1-го року навчання, психолого-природничого ф-ту РДГУ, спеціальності 035 «Психологія»;
  2. Макарчук Ольга– клінічний психолог, перинатальний консультант, куратор волонтерської мобільної групи ГО «Центр підтримки Атлант» у м. Рівне;
  3. Яремчук Юлія– волонтер з морально-психологічної підтримки військових в ГО "Атлант", студентка бакалаврату 4-го року навчання, психолого-природничого ф-ту РДГУ, спеціальності 035 «Психологія»;
  4. Жемга Тетяна– психологиня, координатор групи ГО «Центр підтримки Атлант» у м. Рівне, студентка бакалаврату 4-го року навчання, психолого-природничого ф-ту РДГУ, спеціальності 035 «Психологія»;
  5. Панасюк Наталія– психологиня реабілітаційного центру «Рекавері»;
  6. Зіборов Людмила – волонтер з морально-психологічної підтримки військових ГО «Центр підтримки Атлант» у м. Рівне, магістранта 1-го року навчання, психолого-природничого ф-ту РДГУ, спеціальності 035 «Психологія».

   

Кафедра міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури 21.02.204 р. провела зустріч зі стейкхолдерами щодо обговорення проєкту освітньо-професійної програми 014.02 "Середня освіта. Англійська мова і зарубіжна література» на предмет подальшого удосконалення її змісту та реалізації. Участь у обговоренні взяли: гарант ОПП доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри Безкоровайна О. В., доценти: Нестерук С.М., Оздемір О.В., Самборська І.М., Вовчук Н.І., старші викладачі: Залевська О.А., Синевич Б.М. Стейкхолдери: Павлюк Галина Сергіївна, кандидат педагогічних наук, вчитель вищої категорії Базальтівської філії Головинського ліцею; Федоренко Світлана Вікторівна, доктор педагогічних наук, професор, головний науковий співробітник лабораторії морального, громадянського та міжкультурного виховання Інституту проблем виховання НАПН України; Верхова Ірина Павлівна, вчитель вищої категорії, вчитель методист, заступник директора з навчально-виховної роботи Рівненського ліцею №15; Яловенко Ольга Вікторівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри англійської мови та методики її навчання Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини., висловили слушні пропозиції щодо вдосконалення проєкту програми, яка відповідає чинним вимогам Міністерства освіти і науки України до програм такого рівня і може використовуватися як провідний регулятор якісної підготовки майбутніх вчителів англійської мови та зарубіжної літератури.

Колектив кафедри міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури висловлює щиру вдячність стейкхолдерам, які долучились до обговорення проєкту.

  

З 14 по 29 лютого 2024 року проходив II етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в Рівненській області. Доценти кафедри міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури Нестерук Сніжана Миколаївна та Самборська Ірина Миколаївна були запрошені до складу журі секції «Зарубіжна література». Тематика представлених на секції науково-дослідницьких робіт передбачала знайомство з широким спектром традиційних та новітніх гуманітарних напрацювань, артикуляцію актуальних питань сучасного літературознавства.

Постерний захист робіт, що відбувся 20 лютого, засвідчив уміння учнів лаконічно та інформативно оприлюднювати результати досліджень, здійснювати науковий аналіз літературного матеріалу, інтерпретувати та структурувати його з урахуванням доцільних методологій, формулювати узагальнення на підставі самостійно опрацьованих текстуальних даних. Учасники конкурсу доступно й аргументовано пояснювали сутність конкретних літературознавчих явищ і проблем, вели дискусію та захищали власну позицію.

22 лютого юні манівці взяли участь у науковій конференції, де представляли здобутки дослідницьких проєктів у вигляді презентацій та відповідали на питання своїх колег. Під час плідної роботи учні продемонстрували ґрунтовні знання з проблематики досліджень, вільне володіння матеріалом, креативність у підготовці презентацій, змістовність, наукову коректність заданих питань та вичерпність відповідей.

За підсумками заочного оцінювання науково-дослідницьких робіт, постерного захисту та наукової конференції було визначено переможців.

З більш детальною інформацією можна ознайомитись на сайті https://man.rv.ua/

Повідомлення підготувала доц.Самборська І.М.

   

Back to top