У березні-квітні 2024 року у рамках Центру професійного розвитку педагога (керівник: доцент Третяк О.М.) кафедри педагогіки початкової, інклюзивної та вищої освіти РДГУ відбувся тренінг з теми «Війна і діти: навчання технік зцілення». До участі в тренінгу долучилися 2 групи освітян з викладачів кафедри (доц. Третяк О.М., доц. Синьчук О.М.) та здобувачів вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

Тренінг проходив у рамках проєкту «ПОРУЧ» за підтримки Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (UNICEF), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер». Модератор тренінгів, психолог проєкту – Світлана Чергейко.

Під час зустрічей були пропрацьовані такі теми: реакції дітей та дорослих на стресові події; посттравматичні стресові реакції (інтрузії) у дорослих та дітей; техніки, що допомагають контролювати інтрузивні образи; усвідомлення та відновлення; зустріч зі спогадами; зустріч зі страхом.

Під час тренінгів учасники здобули новий, корисний досвід як працювати з дітьми у стресових ситуаціях; дізналися багато нових технік для покращення емоційного стану і відновлення ресурсу стресостійкості як свого власного, так і учнів у стресових ситуаціях; відчули підтримку серед однодумців. Участь у програмі дозволила навчитися керувати емоціями, відчуттями, спогадами та думками; заспокоюватися, розслаблятися;  учасники навчилися як працювати зі страхом та як почуватися в безпеці, коли це необхідно, де знайти ресурси на відновлення тощо.

Отримали задоволення від роботи з тренером, від роботи в групах. Маємо багато ідей для втілення, щоб ділитися здобутими навичками з іншими, хто цього потребує.

По завершенню серії тренінгів учасники отримали сертифікати про участь у групі підтримки «ПОРУЧ» та навчальній програмі «Навчання технік зцілення для батьків, осіб що їх замінюють та спеціалістів, які працюють з дітьми».

Back to top