6 червня 2024 р. у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся науково-практичний семінар з теми «Реалізація педагогічного принципу зв’язку навчання з життям. Світ музичних професій». Ініціатори заходу: школа-лабораторія колективного музикування РОІППО-РДГУ, її науковий керівник – доцент кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат педагогічний наук, доцент Оксана Гумінська.

Захід об’єднав науковців, вчителів музичного мистецтва Рівненщини, здобувачів вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво).

З вітальним словом до учасників заходу звернулись Володимир Бордюк, заступник директора з науково-педагогічної роботи та комунікацій РОІППО, кандидат педагогічних наук, та Тетяна Крижановська, завідувачка кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання РДГУ, кандидат педагогічний наук, доцент.

Наукова та практична тематика семінару охопили актуальні проблеми зв’язку навчання з життям та вибору професії на основі музичного мистецтва, систематизації музичних професій.

Виступаючі -  викладачі Оксана Гумінська, Тетяна Крижановська, Оксана Крусь, вчителі-випускники ззсо Маргарита Бружинсьлака, Наталія Нагорна Лариса Тивончук Лідія Туровська, Світлана Марченко, Оксана Моторна, Олена Карпюк, Ірина Кісільчук, Інна Опанасець, Світлана Дубенюк, Ірина Патутіна та здобувачі  РДГУ презентували власний інноваційний досвід ознайомлення учнів закладів загальної середньої освіти з музичними професіями: пошукові самостійні домашні завдання, систематизацію інформації про професію, творчі представлення професій у формі відео-кліпів, віршів, пісень з використанням ШІ, демонстрацію практичної діяльності за професією, участь у проведенні ігор, квестів.

Сюрпризом заходу стала зустріч з представницею музичної професії, випускницею спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво), співачкою, поетом, композитором, волонтером, учасницею телевізійного шоу «Голос Країни» 2023 року Ладою Тивончук і бесіда з нею про професію музичного блогера.

Учасники прийшли до висновку, що ознайомлення зі світом музичних професій поглиблює зв’язок навчання з життям, мотивує здобувачів освіти до вивчення музичного мистецтва. А взаємодія закладів різних рівнів, вчителів та майбутніх вчителів стимулює творчий потенціал та професійне самовдосконалення.

 

Back to top