Із 1 лютого 2019 р. завідувачем кафедри призначено доктора філологічних наук, професора Н. М. Совтис. Загалом на кафедрі продовжує працювати 9 штатних викладачів, із-поміж них 2 доктори філологічних наук, професори (Г. М. Вокальчук, Н. М. Совтис), 7 кандидатів філологічних наук, доцентів (О. О. Кузьмич, Н. В. Кірілкова, Т. М. Шкарбан, Н. П. Щербачук, Н. В. Гаврилюк, Н. А. Адах, Ю. Є. Ричагівська).

Кафедра української мови забезпечує освітню, методичну та наукову діяльність на освітньо-професійних програмах за спеціальностями 035.01 «Філологія (Українська мова та література)» та 014.01 «Середня освіта (Українська мова і література)». Розроблений викладачами кафедри освітній контент відповідає вимогам галузевих стандартів та інших нормативних документів щодо наповненості, структури і змісту вищої освіти за відповідними спеціальностями.

Викладачі кафедри є гарантами чотирьох освітньо-професійних програм:

  1. ОПП «Українська мова та література» другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 035 Філологія «Українська мова та література» галузі знань 03 «Гуманітарні науки».
  2. ОПП «Середня освіта. Українська мова і література, психологія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 014 «Середня освіта (Українська мова і література)» галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка». 
  3. ОПП «Українська мова та література, польська мова» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 035 «Філологія» галузі знань 03 «Гуманітарні науки».
  4. ОПП «Переклад (англійська та польська мови)» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 035 Філологія галузі знань 03 «Гуманітарні науки».

Викладачі кафедри з випускниками ОПП «Українська мова та література»

Члени кафедри успішно працюють над комплексною науковою темою «Українська неологія:  індивідуально-авторський і лінгвокультурологічний виміри» (державний реєстраційний номер 0117Г005247) (керівник – проф. Г.М. Вокальчук). У межах теми активно функціює неографічна лабораторія «NЕОLЕХ-Рівне». Члени лабораторії – викладачі й студенти – беруть участь у масштабному психолінгвістичному експерименті «Авторські неологізми Т. Г. Шевченка», до участі в якому вже залучено близько 500 респондентів – викладачів, аспірантів, магістрантів і студентів РДГУ, Національного університету водного господарства і природокористування (НУВГП), Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного університету «Острозька академія», Рівненського економіко-технологічного коледжу НУВГП, Сарненського педагогічного коледжу РДГУ, Житомирської міської гуманітарної гімназії 23 ім. М. Очерета, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Успішно на кафедрі реалізовано й інші напрями наукових досліджень: «Функційна типологія простого речення в українській мові», започаткована ще проф. К.Ф. Шульжуком (керівник – доц. Т. М. Шкарбан), «Українська мова в діалозі лінгвокультур» (керівник – проф. Совтис Н. М.), «Діалектологічні студії на теренах Рівненщини» (керівник – доц. Кірілкова Н. В). Зокрема, під керівництвом доц. Кірілкової Н. В. (за ініціативи директора Інституту української мови НАН України акад. П. Ю. Гриценка та відділу діалектології) молоді філологи вивчали говірки сіл Рівненського Полісся, брали участь у розшифруванні текстів та збиранні ареальної лексики. Опрацьовані матеріали ввійшли до хрестоматії «Рівненське Полісся: зразки мовлення, тексти», укладеної доц. Кірілковою Н. В. у співавторстві з доц. Поліщук Н. М.

На кафедрі підготовано монографію «Дискусійні питання мовознавства в контексті сучасних наукових парадигм» (за ред. Г. М. Вокальчук, Н. М. Совтис; Рівне – Острог, 2020. 386 с.). У праці представлені студії викладачів із тих мовознавчих напрямів, які перебувають у колі наукових інтересів колективу, а саме: із питань синтаксису, граматичної стилістики, української індивідуально-авторської неології, із проблем українсько-польської міжмовної взаємодії, мовної концептуалізації світу. Лише за останні роки опубліковано 2 статті в зарубіжних наукових виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus (проф. Совтис Н. М.), 10 навчально-методичних посібників, понад 20 статей у фахових збірниках і понад 30 – в інших наукових виданнях України.

Викладачі кафедри української мови успішно пройшли навчання, за результатами якого включені до Переліку екзаменаторів (рішення № 267 Національної комісії зі стандартів державної мови «Про затвердження екзаменаторів Національної комісії зі стандартів державної мови» від 04.11.2021 р.).

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників кафедри відбувається згідно з планом у межах України та за кордоном (Волинський національний університет імені Лесі Українки, МЕГУ імені акад. С. Дем’янчука, Національний університет «Острозька академія», Університет Марії Кюрі-Склодовської, м. Люблін, Республіка Польща), а також шляхом участі у фахових онлайн-курсах та вебінарах. Доц. Адах Н. А. та доц. Щербачук Н. П. здобули другу вищу освіту у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та отримали кваліфікацію «Магістр філології, фахівець зі слов’янських мов та літератур, викладач польської та англійської мов, перекладач».

Проф. Вокальчук Г. М. та проф. Совтис Н. М. є членами Спеціалізованої вченої ради К 32.051.02 при Волинському національному університеті ім. Лесі Українки, а також беруть активну участь у складі одноразових спецрад на здобуття наукового ступеня PhD.

Кафедра української мови стала організатором і співорганізатором низки наукових зібрань, як-от:

  1. Міжнародна науково-практична конференція «Міжкультурні комунікації в галузі освіти», яка відбулася 19 березня 2021 року на інтернетовій платформі Zoom. Конференція викликала неабиякий інтерес знаних науковців і молодих учених, учителів і методистів закладів середньої освіти, про що свідчить кількість заявлених учасників (понад 270), які представили 70 навчальних закладів, наукових установ України та зарубіжжя. На пленарному засіданні про актуальні проблеми міжкультурної комунікації дискутували шановані науковці з Бреста (Білорусь), Вроцлава (Польща), Ерзурума (Туреччина), Любліна (Польща), Оломоуця (Чехія), Познані (Польща), Пряшева (Словаччина), Хмельницького (Україна).
  2. Міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника» (4–5 листопада 2021 року).
  3. Всеукраїнська наукова інтернет-конференція «Лінгвістичні студії молодих дослідників» (11 листопада 2021 року). До різних форм участі зголосилися 126 осіб, які представили 6 областей України та місто Київ.
  4. Студентський науковий семінар «Студії з граматики (на вшанування пам’яті професора К. Ф. Шульжука)» (31 березня 2021 року). Метою заходу було ознайомити юних філологів – студентів факультету – з постаттю знаного граматиста, автора підручника для вищої школи «Синтаксис української мови», а також надати майданчик молодим дослідникам для оприлюднення результатів своїх перших наукових спроб.

Всеукраїнська наукова інтернет-конференція «Лінгвістичні студії молодих дослідників»

Активізовано співпрацю з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, результатом якої стало підписання Договору про співпрацю № 75У між Рівненським державним гуманітарним університетом і Волинським національним університетом імені Лесі Українки з метою обміну досвідом, розвитку прямої наукової та науково-методичної співпраці між науково-педагогічними працівниками кафедри української мови Рівненського державного гуманітарного університету та кафедри української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки. У межах співпраці організовано презентацію наукових та освітніх проєктів на пошану Лесі Українки (Рівне, 25 травня 2021 р.). У рамках цього договору підписано угоду щодо реалізації програм академічної мобільності здобувачами вищої освіти філологічного факультету (куратор групи для здійснення організаційної та інформаційної підтримки доц. Н.А. Адах).

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки проф. Вокальчук Г. М. зініціювала міжнародний проєкт “Від Звягеля до Сурамі”, основним завданням і результатом якого стало створення оригінального навчального посібника для студентів філологічних спеціальностей та спеціальності «Журналістика». Проведено онлайнову презентацію наукових та освітніх проєктів викладачів ЗВО Рівного та Луцька на пошану Лесі Українки.

Посібник: Харват О. М., Вокальчук Г. М. У фокусі – орбіта “2616 Lesya” (Фотомандрівка від Звягеля до Сурамі) : фотоальбом з елем. навч.-наочн. посіб. для студ. спец. 061 «Журналістика», 035 «Філологія» та 014 «Середня освіта» ЗВО. – Рівне : У фарватері істин, 2021. 132 с.

Викладачі кафедри на презентації посібника в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці

Члени кафедри стимулюють студентів до виконання наукових досліджень у різних галузях мовознавства. Активно функціює науковий проєкт «Лінгвістичні студії молодих дослідників» (координатор і головний редактор збірника – доц. Щербачук Н. П.), зініційований у тісній співпраці кафедри української мови з Радою молодих учених Інституту української мови НАНУ. За звітний період у збірнику під керівництвом викладачів кафедри опубліковано понад 30 студентських статей.

Кафедра постійно працює з обдарованими студентами, учнями шкіл, залучаючи їх до участі в конкурсах, олімпіадах. Доцент Шкарбан Т.М. (відповідальна на кафедрі за наукову роботу) організовує І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, а також І етап Всеукраїнської олімпіади з української мови. Доц. Кузьмич О.О. брала участь у Всеукраїнській олімпіаді з української мови для студентів педагогічних ЗВО І–ІІ рівнів акредитації (Дубно, 26–27 лютого 2019 р., голова журі), у національному етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т. Шевченка (березень 2017 р., м. Київ; лютий 2018 р., м. Київ; лютий 2019 р., м. Київ; лютий 2020 р., м. Київ, член журі),  ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури (заст. голови журі: 24–28 березня 2019 р., м. Кропивницький), також керувала науковою роботою II (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук: Бурик Вікторія, учениця 10 класу НВК «Школа-колегіум» Рівненської міської ради, ІІ місце (2019 р.). Доц. Гаврилюк Н. В. разом з учителькою Сарненського ліцею Зозюк І. В. керувала науковою роботою учениці 11-го класу Сарненського ліцею №5 Сарненської міської ради Бортник Влади, яка посіла ІІ місце на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України в Рівненській області 2021 навчального року.
Виховна робота колективу кафедри спрямована безпосередньо на підтримку та популяризацію української мови, що відображається в організації загальноуніверситетських, факультетських і кафедральних виховних, освітньо-просвітницьких, культурних заходів до Дня української мови й писемності, до Дня філолога, до Всесвітнього дня вишиванки. Наприклад, щорічно, навіть в умовах дистанційного навчання, доц. Ричагівська Ю. Є. організовує на факультеті написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Неодноразово з нагоди Дня української мови та писемності викладачі курували студентські флешмоби в мережі Фейсбук (проф. Совтис Н. М.), мовно-літературні квести (доценти Гаврилюк Н. В., Ричагівська Ю. Є., Щербачук Н. П.).

Всесвітній день вишиванки

Радіодиктант національної єдності – 2017

Радіодиктант національної єдності – 2019

З нагоди Дня української писемності та мови видавництво настільних ігор Feelindigo підготувало унікальний додаток «Мова-розмова» до популярної у всьому світі настільної гри «Кодові імена» (англ. Codenames), яка передбачає розшифровування слів за певними асоціаціями капітанами команд. У додатку «Мова-розмова» представлені авторські неологізми – словесні шедеври українських поетів ХІХ–ХХІ сторіч, запропоновані розробникам додатка (керівник – О. Борисенко, дизайнер – Н. Немченко, науковий консультант та укладач – проф. Вокальчук Г. М.) із електронного ресурсу неографічної лабораторії «NEOLEX–Рівне» РДГУ.

Під керівництвом доц. Гаврилюк Н. В. магістрантка 6-го курсу Зич О. уклала орфографічний словник складних слів (понад 400 одиниць), який опублікувала в соціальних мережах (у Фейсбуці на сторінці публічної групи «Українська філологія РДГУ»). Словник, який містить загальновживані та нові складні найменування, укладено за правилами нової редакції Українського правопису 2019 р., тому він буде корисним усім, хто вивчає українську мову, працює з текстами. Зі словником можна ознайомитися за покликанням: https://www.facebook.com/groups/ukrainianphilology/permalink/2909303872679369/

У 2019 році доц. Ричагівська Ю. Є. реалізувала профорієнтаційний проєкт «Із філології в журналістику», у рамках якого відбулися зустрічі з журналістами місцевих медіа, екскурсії в редакції газет, у видавництво.

Кафедра тісно співпрацює з Інститутом української мови НАН України, Департаментом освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, з Рівненською універсальною обласною науковою бібліотекою, з  обласним методичним об’єднанням викладачів української мови та літератури закладів фахової передвищої освіти Рівненської області, філією НТШ у Рівному, Товариством польської культури ім. Владислава Реймонта, з Управлінням державної міграційної служби України в Рівненській області.

Кафедра української мови продовжує співпрацю з Центром міжнародних відносин та роботи з іноземними студентами. Зокрема проф. Совтис Н. М. проводить консультації та кваліфікаційні тести для студентів, які виявили бажання навчатися за програмами подвійний диплом, Ерасмус+ у Польщі; прочитала курс мовознавчих дисциплін (60 год.) для студентів другого курсу спеціальності «Польська філологія» та здобувачів наукового ступеня PhD Гуманітарно-природничого університету імені Яна Длугоша в Ченстохові (Республіка Польща).

Back to top